.. det här att Sverige kommer tvåa på listan över världens lyckligaste ungdomar

Så här framställdes det:

På Twitter (främst bland moderater) började det spridas en länk till en undersökning som påstods bevisa att svenska ungdomar är näst lyckligast i världen – efter australiensiska. De flesta som länkade till undersökningen menade att detta bevisade att vänsterkritik mot den borgerliga regeringen var substanslös. Även svenska tidningar som Aftonbladet gjorde notiser om det ”Svenska ungdomar näst lyckligast

Fullskärmsinfångning 2014-04-06 210538

Så här var det egentligen:

Undersökningen som åsyftas presenteras i Buisness Insider och så här ser topplistan ut. Fullskärmsinfångning 2014-04-06 205509

Notera t.ex. att Saudiarabien hamnar på plats 9 (!), alltså i den övre tredjedelen. Redan där finns ju, som Tore Kullegren påpekade på Twitter, viss anledning till att ifrågasätta resultaten. Och när man bläddrar vidare kan man läsa innantill:

Note that these are not the top 30 countries in the world; these are just the countries that the researchers looked at.

Det är alltså bara 30 länder (av världens 193) som är med i undersökningen. Och av de europeiska länderna är det bara Sverige, Tyskland, Storbritannien, Ryssland, Turkiet och Spanien som är med – alltså bara sex av drygt fyrtio europeiska länder.

Att utifrån detta oerhört begränsade underlag påstå att svenska ungdomar är näst lyckligast i världen är som att påstå att Örebro är Sveriges största stad – för de andra städer man jämför med är mindre.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s