…det här att SVT censurerat Kalle Ankas julafton?

Så här framställdes det:

SVT  har böjt sig för PK-eliten och gör den oerhört drastiska åtgärden att censurera delar av ”Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul”. Scener som anses rasistiska av vissa (två dockor som åker rustchkana och en man som ser ut som en jude) har censurerats. (Exempel 1, 2, 3)

Så här var det egentligen:

Låt oss börja med programmet ”Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul”. Programmet har sänts varje jul sedan 1960 och är alltid ett av årets mest sedda. Upplägget för programmet är att några olika korta klipp från diverse Disneyfilmer. Första året var det Jultomtens verkstad (i svartvitt), Peter Pan, Bambi på isen, Pinocchio, Askungen, Lady och Lufsen, Snövit och Kalle Anka och nötkriget som visades.

Genom åren har vissa inslag tagits bort, andra har lagts till och några har klippts i olika omgångar. Det som är intressant är att inget av de inslag som sändes 1960 har visats på samma sätt genom alla år.

Det uppmärksammade klippet ur kortfilmen I jultomtens verkstad har t.ex. haft olika utformning i olika omgångar. När det började sändas var det i svartvitt och flera scener saknades. Sedan klipptes två scener in igen 1983 – dockorna som åker ned för rutschkanan och leksaksfiguren som ser ut som en judekarikatyr.

Inför årets julafton (2012) valde Disney (inte SVT) att göra några mindre förändringar i programmet. SVT är alltså inte de som gör programmet, de köper in programmet som en helhet utav Disney. Så här säger Disney själva:

Anledningen till att dessa tre dockor tagits bort är inte deras hudfärg – eller i fallet med dockan som ser ut som en äldre man – vilken religion dockan kan associeras med.  Deras framställning påminner om hur man under tidigare decennier porträtterat hudfärg och religion på ett negativt sätt. Disney vill inte stå bakom att förmedla denna negativt stereotypa bild av en viss hudfärg eller religion och det är därför dockorna tagits bort. Detta är ett beslut tagit av Disney globalt, vilket betyder att det inte enbart gäller Sverige.

Det handlar inte om någon statlig censur. Det handlar inte heller om att SVT ”vikt ner sig” för någon. Det handlar inte heller om något som är unikt för just 2012 – programmet har ändrats otaliga gånger sedan det började sändas 1960.

Skrivet av Mattias Axelsson (2012-12-27)

Källor: 

Därför klippte Disney bort den svarta dockan” svt.se 2012-12-14

Vilka delar är bortklippta från ”I jultomtens verkstad”? Högtider 2012-12-20

Ingen jul utan Kalle Anka” av Robert Andersson i boken Från oss alla till er alla…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s